Suvi Alamaunu

Leikkaaja

Suvi Alamaunu tuli Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun oltuaan ensin pari vuotta työelämässä. Ensimmäisenä heräsi kiinnostus valokuvaukseen ja sen jälkeen liikkuvaan kuvaan. Oma juttu löytyi leikkauksesta ja hän onkin ollut leikkaajana Gretta Sammalniemen Vedenjakaja-lyhytelokuvassa ja Hannu- Pekka Peltomaan Kädessäni-lyhytelokuvassa. Alamaunu oli mukana ensimmäisellä Arktisten tulien research-matkalla Lapissa ja sen jälkeen hän ilmaisi kiinnostuksensa päästä leikkaamaan elokuva.

"Leikkausprosessi itsessään oli mielenkiintoinen ja opettavainen. Elokuvasta tuli noin 45 minuuttia pitkä, mikä tarkoitti pitkiä päiviä mutta mikään ei ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa. Noin viikko enne kuvauksia katsottiin ohjaajan kanssa strorybordya. Oma osuuteni kesti noin 5 kuukautta siitä kun kuvausryhmä tuli reissulta syyskuun puolivälistä ja loppui nyt kun ollaan tekemässä lopullista versiota."

Alamaunu suoritti työharjoittelunsa projektissa ja oli innoissaan siitä, että pääsi oikeasti leikkaamaan. Suuressa tuotantoyhtiössä harjoittelijat voivat helposti joutua vain siirtämään raakamateriaalia koneelle. Puitteet olivat kuin oikeassa työpaikassa, kaikilla oli omat roolit ja kaikki kantoivat tekemisistään vastuun. Raskainta hänen työssään oli löytää elokuvalle oikeanlainen rytmitys.

"Mieleenpainuvin hetki oli se, kun näin leffan ensimmäistä kertaa isolta skreeniltä. Muistan myös sen hetken, kun kuvat lyötiin lukkoon viimeisen kerran."