Matti Malinen

Tuottaja

Elokuvan tuottajana häärinyt Matti Malinen on jo kouluaikana ollut aktiivinen elokuvaharrastaja, hänen tuottamansa ”Kädessäni” on voittanut parhaan lyhytelokuvan opiskelijasarjan Arktisen Upeeta-, Reikäreuna- ja Iik-kauhuelokuvafestivaaleilla. Maliselle on ollut alusta asti selvää, että työskentely elokuvan ja television parissa kiinnostavaa. Kun hänet pyydettiin mukaan tuottamaan Arktiset Tulet -dokumenttielokuva, ei miehen tarvinnut kahta kertaa miettiä.

"Ero lyhytelokuvan ja pitkän elokuvan välillä on niin suuri, että pieni jännitysmomentti oli olemassa. Vaikka tuotantoryhmä oli entuudestaan tuttu, piti suunnitelmien olla selvät koska elokuvaa ei kuvattu Torniossa. Haasteena oli myös se, että melkein kaikki elokuvan kohtaukset kuvattiin ulkona ja esimerkiksi saamelaiskohtaukseen piti löytää henkilö lavastamaan ja rakentamaan kota. "

Kukaan ei kuvauspaikalla joutunut seisomaan kädet taskussa ja kaikilla oli selvät suunnitelmat vaikka ensimmäisenä kuvauspäivänä ilmassa oli jännitystä. Kuvauspäivät venyivät jopa kaksitoistatuntisiksi, mutta opiskelijat onnistuivat suhtautumaan kuvauksiin ammattitaitoisesti väsymyksestä huolimatta. Apulaisohjaaja Hannu-Pekka Peltomaa onnistui Malisen mukaan pitämään langat hyvin käsissään ja hoitamaan yllättävät tilanteet koko kuvausryhmän eduksi.

"Sinä hetkenä kun retkikunnan jäsenet olivat kerääntyneet syömiskohtaukseen rooliasut yllään, tajusin että vau, me tehdään oikeasti elokuvaa. Jälkituotantovaiheessa elokuvan saatua oikean rytminsä konkretisoitui kaikki se työ minkä eteen ollaan nähty vaivaa."