Matias Puumala

Äänisuunnittelija

Ammattiopisto Lappiassa media-assistentiksi opiskellessaan Matias Puumala suuntautui estraditekniikkaan eli bändi- ja teatterivalaisuun. Jatkokouluttautuminen samassa kaupungissa sijaitsevassa ammattikorkeakoulussa tuntui luonnolliselta jatkumolta ja siellä Puumala suuntautui täysin äänitykseen ja äänisuunnitteluun. Kouluaikana hän on tehnyt lyhytelokuvia, joissa on toiminut äänittäjänä, puomittajana ja äänileikkaajana. Hän on säveltänyt elokuva- ja pelimusiikkia 15 vuotta. Esimerkiksi Gretta Sammalniemen ohjaamaan Vedenjakaja- lyhytelokuvaan hän teki osan äänisuunnittelusta. Hän on säveltänyt elokuva- ja pelimusiikkia 15 vuotta. Arktisissa tulissa Puumala toimi äänisuunnittelijana ja kuvauksissa puomittajana.

"Minulla oli projektiin hieman kaksijakoiset ennakko-odotukset. Lähtiessäni mukaan projektiin ei ollut selvää keskittyykö käsikirjoitus Laestadiuksen tieteelliseen vai uskonnolliseen puoleen. Aihe ei tuolloin sytyttänyt, mutta iso tuotanto kiinnosti. Käsikirjoituksen valmistuttua ja aihealueen tarkennettua olin innoissani."

Kuvausreissu Enontekijöille ja reilu viikko keskellä korpea mielettömissä maisemissa puomittamassa oli Puumalan kohdalla mieleenpainuvin kokemus. Hän on kehittynyt elokuvan äänisuunnittelijana huomattavasti ja laskeskeleekin käyttäneensä 500-600 työtuntia äänieditointiin ja –leikkaukseen. Esimerkiksi kuvauspaikalla ei voinut äänittää vaatteiden kohinoita ja kopsahduksia kuvauspaikalla olleiden sähkömoottoreiden melun takia vaan ne piti tehdä uudelleen koulun Foley-studiossa.

"Projektin myötä olen tajunnut miten valtaisan määrän työtä yli 40 minuuttisen elokuvan äänisuunnittelu vaatii. Arktisten tulien äänisuunnittelu oli myös yksi merkittävä meriitti, jonka ansioista pystyin tarjoamaan omaa musikaalista osaamistani ja äänisuunnittelua Tappava talvi - elokuvaan."