Jari Manninen

Käsikirjoittaja

Jari Manninen opiskeli Haapaveden ammattiopistosta media-assistentiksi ennen kuin tuli opiskelemaan Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun. Lyhytelokuvia on tehty koulussa ja kavereiden kanssa vapaa-ajalla. Arktiset tulet -dokumenttiin Manninen pääsi käsikirjoittajaksi suuntauduttuaan kolmantena opiskeluvuotenaan käsikirjoitukseen ja ohjaukseen.

"Alussa tuntui, että täytettävänä olivat aika suuret saappaat. Tehtiin kuitenkin alusta asti ammattitasoista hommaa käsikirjoituksen kanssa edit-vaiheeseen saakka. Kirjoittaminen on ollut pidempi prosessi, sillä leikkausvaiheessa voice-overeiden lauserakenteet muuttuivat paljon. "

Mannisen mukaan suuressa opiskelijatuotannossa oppii enemmän kuin pienemmissä projekteissa. Hän jäi varsinaiselta kuvausreissulta pois sairastumisen vuoksi, mutta esituotantomatka Ranskaan oli erittäin antoisa. Hankalinta oli alussa kirjoittaa käsikirjoitusta yksin ja lähetellä sitä eteenpäin opettajille ja muille käsikirjoittajille. Jälkituotannossa käsikirjoittajat kirjoittivat tiimissä, mikä nopeutti ja helpotti prosessia. Manninen voi suositella sitä käytettäväksi jatkossakin.

"Tämä on ensimmäisen suurempi tosiasioihin pohjautuva dokumentti minkä olen käsikirjoittanut. Koko tuotanto on hälventänyt arastelua dokumentteja kohtaan ja jatkossa lähdenkin rohkeammin käsikirjoittamaan. Tulevaisuudessa haluan televisioon ohjaajaksi tai käsikirjoittajaksi."