Hannu-Pekka Peltomaa

Käsikirjoittaja

Hannu-Pekka Peltomaa oli lukiosta valmistuttuaan tienhaarassa – lähtisikö yliopistoon lukemaan biologiaa vai tekisikö uuden aluevaltauksen ja lähtisikö opiskelemaan elokuvaa. Keminmaalainen ylioppilas hyväksyttiin Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun ja siitä lähtien hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja äänittänyt lyhytelokuvia. Hän on esimerkiksi ohjannut ja käsikirjoittanut monipalkitun Kädessäni-lyhytelokuvan. Arktiset tulet -dokumenttielokuvaa Peltomaa päätyi käsikirjoittamaan mutkan kautta, sillä alussa hän oli kiinnostunut äänipuolesta.

"Projektin alussa ei ollut täysin selvää mitä odottaa, vaikka tiesin että tulossa oli todella mielenkiintoinen projekti. Käsikirjoitusvaiheessa haasteellisinta oli epätietietoisuus, kun kaikki eivät olleet samalla sivulla esimerkiksi sen suhteen kenestä dokumenttielokuva kertoo. Kukaan meistä opiskelijoista ei ole aikaisemmin ollut mukana missään näin isossa, mukana oli paljon rahaa ja ihmisiä."

Kuvauksissa apulaisohjaajana häärineestä Peltomaasta oli mielenkiintoista seurata miten opiskelijatoverit toimivat omissa rooleissaan tuotannon aikana – miten esimerkiksi ohjaaja tai tuottaja reagoi kuvaustilanteessa. Ammattimaisuus näkyi ja ryhmä toimi hyvin yhteen vastoinkäymisistä huolimatta.

"Pitkän projektin aikana olen kehittynyt kirjoittajana ja oppinut purkamaan tekstiä käsikirjoitukseksi. En enää kärsi valkoisen paperin kammosta ja nyt on entistä helpompi lähteä kirjoittamaan. Projektin myötä varmistui sekin, mitä haluan tällä alalla tehdä."