Gretta-Garoliina Sammalniemi

Ohjaaja

Arktiset Tulet -dokumenttielokuvan ohjaaja Gretta-Garoliina Sammalniemestä ei aina pitänyt tulla elokuvaohjaaja. Ennen Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun hakemista hän opiskeli Ammattiopisto Lappiassa media-assistentiksi ja suuntasi kohti Helsinkiä aikomuksenaan ryhtyä radiojuontajaksi. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos hänen saatua töitä Uutishuone-sarjasta ja sarjan myötä elävä kuva alkoi kiinnostaa. Ennen Arktiset Tulet -elokuvaa Sammalniemi on ollut ohjaajana kouluprojekteissa ja Vedenjakaja-lyhytelokuvassa.

Alun perin Sammalniemeä kaavailtiin yhdeksi käsikirjoittajaksi, mutta syksyllä Altan esituotantomatkan jälkeen hän otti haasteen vastaan ja sitoutui ohjaamaan elokuvan.

"Olin huolissani siitä, ettei minulla ollut hirveästi kokemusta ohjaajana. Miten osaan toimia näyttelijöiden kanssa niin, että molemmat hyötyvät ja yhteistyö toimii. Toisaalta kuvausryhmä oli jo entuudestaan tuttu, mikä teki mukaan lähtemisestä helpompaa."

Raskaista ja pitkistä kuvauspäivistä huolimatta Sammalniemi ei ole katunut hetkeäkään mukaan lähtemistä. Opiskelijat saivat vapaat kädet tehdä omannäköisensä elokuvan ja toimia heille annetuissa rooleissa. Ratkaisut sai tehdä itse, mutta ohjaava opettaja oli mukana neuvomassa ja auttamassa. Sammalniemi kiittelee järjestelyä ja kertoo ammatillisen kasvun ohella oppineensa kestämään paremmin painetta ja ottamaan vastuuta.

"Välillä on ollut vaikeuksia luottaa itseensä ja projektiin, mutta matkan varrella tavoite valmiista elokuvasta on saanut enemmän pohjaa. Kun pystyy luottamaan tiimiin ja tiimi luottaa sinuun, niin tulee tunne että tässä se on. Tätä haluan tulevaisuudessa tehdä."