Tarina

Tiesitkö, että Ranskan viimeisellä kuninkaalla, Louis Philippella, on vaiettua jälkikasvua Suomen Lapissa? Tai sen kuinka kauan ennen kuin Lars Levi Laestadiuksen nimi yhdistettiin uskonnoliseen herätysliikkeeseen, että hän oli tieteilijä, joka ansaitsi saavutuksillaan Ranskan kunnialegioonan ritarimerkin? Tai kuinka paljon tiedät saamelaisten muinaisista uskomuksista?

Les Feux Arctiques on historiallinen dokumenttielokuva ja kertoo Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämien La Recherche - retkikuntien tieteellisistä tutkimusmatkoista Lappiin 1838–39. Retkikunnat saivat oppaakseen kirkkoherra Lars Levi Laestadiuksen, joka omilla tieteellisillä aineistoillaan täydensi ranskalaisten Lapissa tekemiä tutkimustöitä. Ranskalaiset tilasivat Laestadiukselta lappalaisten historian, josta kypsyi Laestadiuksen vuosina 1840–1845 kokoama Lappalaisten mytologian katkelmia. Tästä arvokkaasta yhteistyöstä kuningas Ludvig Filip I palkitsi Laestadiuksen Ranskan kunnialegioonan ristillä 1841.

Elokuvan tausta

Les Feux Arctiques palaa tutkimusmatkan alkuun ja kertoo miksi matka oli niin merkittävä.

Arktiset Tulet elokuva on ensimmäinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian opiskelijoiden yhteistuotanto. Elokuva kertoo Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämän retkikunnan tutkimusmatkasta Lappiin vuosina 1838-39 oppaanaan kirkkoherra Lars Levi Laestadius. Ensi-ilta on 16.11.2011 Versaillessa.

Les Feux Arctiques tuotannon taustalla on Pohjoisen kulttuuri-instituutti, mikä on kulttuurituotantoa kehittävä kolmen koulutusasteen verkosto. Pohjoisen kulttuuri-instituutin tavoitteena on rakentaa Lapin elinvoimaisuutta ja hyvinvointia koulutuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan yhteistyöllä. Les Feux Arctiques on Pohjoisen kulttuuri-instituutin aloitusprojekti, jonka Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja ammattiopisto Lappian opiskelijat toteuttivat.